Koçluk süreci bir kişinin veya bir grubun koçluk ihtiyacını hissettiği anda başlar. Tüm koçlukların bitip değerlendirmelerin yapılıp tamamlandığı ana kadar geçen bütünsel bir süreçtir.

Genel Koçluk Süreci

  1. Müşteri tıkandığı veya gelişmek istediği bir konu olduğunu fark eder. (İhtiyaç)
  2. Müşteri ortaya çıkan ihtiyacı karşılamak için bir adım atmaya karar verir. (Niyet)
  3. Bu konuda kendisine eşlik edecek bir koç araştırır. (Araştırma)
  4. Müşteri koçu bulur ve temasa geçer (Keşif)
  5. Tanışma ve uyum görüşmesi yapılır. (Tanışma ve Uyum)
  6. Uyum görüşmesi olumlu geçmezse müşteri kendisi için başka bir koç bulur. (3. Maddeye geri Dönüş – Yeniden Araştırma)
  7. Uyum görüşmesi olumlu geçerse karşılıklı bir anlaşma yapılır. (Anlaşma)
  8. Anlaşma kapsamında görüşmeler yapılır. (Görüşmeler)
  9. Anlaşma kapsamındaki görüşmeler bittiğinde başka görüşmeye ihtiyaç kalmamışsa genel bir değerlendirme yapılır ve süreç sonlandırılır. (Kapanış ve Değerlendirme)
  10. Başta anlaşılan görüşmeler tamamlandığında devam kararı alınırsa yeni bir anlaşma yapılarak görüşmelere devam edilir. (Yeni Anlaşma)
  11. Müşteri ister ve kabul ederse Koç’ a referans verebilir. Koç da bu referansı farklı platformlarda paylaşabilir. (Geri Bildirim)

Koçluk Görüşmesi Akışı, bu akışta konuların belirlenmesi, kullanılacak Koçluk Araçları ve diğer detaylar da sürecin bir parçasıdır.

Müşterinin talebi veya gerçek ihtiyacı koçluktan farklı ise ya müşteriye koçluktan farklı bir hizmet sunulması ya da gerçek ihtiyacını karşılayacak kişiye/kuruma yönlendirilmesi gerekir. Örneğin; asıl beklentisi eğitim veya mentorluk gibi yönlendirme içeren bir müşteriye eğitim veya mentorluk önerilir. Ya da konuları koçluktan çok terapiye kayan bir müşteri adayı psikoloğa yönlendirilebilir.

Genel koçluk süreci ara aşamalarında özel bir durum gerçekleşirse, ortak kararla ve anlaşma kapsamında süreç sonlandırılabilir.

Koçluk Süreci Akışında Farklı Durumlar

Yukarıda kabaca açıklanan genel adımlar bireysel veya kurumsal koçluklar için ufak tefek sapmalar gösterebilir. Örneğin kurumlar koç seçimini ihale veya davetle yapabilir.

Ayrıca “İç Koçluk” durumlarında kurum içi eşleştirmeleri İK departmanı yapabilir.

Ek olarak, müşterinin koçu bulduğu değil koçun müşteriye ulaştığı ve müşteriyi koçluk almaya teşvik ettiği durumlar da olabilir.

Uzaktan Koçluk sitesi olarak bize size doğrudan koç seçebilme fırsatını sunuyoruz.

Uyum (Kimya) Görüşmesi

Koç ve müşteri adayı arasındaki ilk görüşme genellikle “Kimya Görüşmesi” olarak adlandırılan tanışma, beklentileri anlama ve uyum adına yapılan bir görüşmedir.

Bu görüşmede müşterinin beklentileri, tıkandığı veya geliştirmek istediği konular, uygulama ve görüşme şekli, takvim, bütçe gibi konular belirlenir.

Görüşme sonucunda mutabık kalındığı takdirde  süreç Koçluk Anlaşması (Sözleşmesi) ile karşılıklı teyit edilir.

Koçluk Görüşmeleri

Koçluk görüşmeleri duruma ve seçime göre yüz yüze, telefonla veya online platformlar (Zoom, Google Meet, Microsoft Teams, Whatsapp,  Skype, vb.) üzerinden üzerinden yapılabilir.

Uzaktan Koçluk olarak yaklaşımımız görüşmeyi “uzaktan” yapmak olduğundan görüşme tercihimiz de öncelikle dijital platformlar veya telefon olmaktadır.

Bir görüşme seansı süresi yaklaşık bir (1) saattir.

Daha önce koçluk almamış kişiler için, görüşülecek konuların anlamlı bir sonuç vermesi amacıyla, uyum görüşmesi sonrasında 5 veya 10 seans gibi bir paket üzerinden plan yapılması anlamlı olmaktadır. Ancak görüşmelerin gidişatına ve ihtiyaca bağlı olarak seans sayısı arttırılabileceği gibi, etik nedenler veya ihtiyacın erken tamamlanması durumunda azaltılabilir.

Etik Kurallar

Profesyonel Koçlar mesleğin gereği olarak etik kurallara bağlı ve işini gizlilik çerçevesinde yapması gereken kişilerdir.

Etik Kurallar için genellikle ICF, AC, EMCC gibi uluslararası kurumların etik ilkeleri çerçevesinde hareket edilir.

Gizlilik

Gizlilik konusu yukarıda belirtilen etik kuralların bir parçası olarak ele alınır ve aynı linklerde bununla ilgili maddeler de bulunmaktadır.

Koçluk mesleği gereği görüşme içeriği, kanuni gereksinimler dışında tamamen gizli kalır. Hatta kimseye,  müşteri olarak sizin onayınız olmadığı sürece, koçluk aldığınıza dair bilgilendirme dahi yapılmaz. Ancak işin yapısı gereği, kurumsal koçluklarda kurumun veya sponsorlu durumlarda sponsorun kısmen bilgilendirilmesi söz konusudur.

Koçlar, ICF, AC veya EMCC gibi kurumlara akreditasyon ve unvanlama amaçlı bildirimler yaparken yaptıkları koçluklarla ilgili sınırlı da olsa bilgilendirme ve paylaşım yapmak zorundadır. Ancak ilgili kurum KVKK veya GDPR gibi gizliliklere uygun davranır.

Koçların açıkça paylaşım yapabildiği durumlar müşterisinin yazılı onayı veya zaten müşterinin açık paylaşımı sonrası yapabileceği paylaşımlardır. Bunun bir örneği “Müşteri Referansları” paylaşımlarıdır.

Bir de anonimleştirilmiş paylaşımlar olabilir ki böyle bir durumda zaten paylaşımın müşteri ile ilişkilendirilebilmesi de mümkün değildir. Örneğin; “geçen ay 22 seans kariyer koçluğu yaptım” veya “bu ay 8 yeni müşterim oldu” diyen bir koç paylaşımında gizliliğe uyarak paylaşım yapmıştır.