Koçluk almaya karar verdiniz ve görüşmelere başlayacaksınız veya sadece bireysel koçluk görüşmesi akışı hakkında fikriniz yok. Tam da bu gibi nedenlerle koçluk görüşmesi akışı nasıldır diye merak ediyor olabilirsiniz.

O zaman tam yerine geldiniz. Çünkü klasik bir bireysel koçluk görüşmesi akışı içeriğinin nasıl olduğunu burada görebilirsiniz.

Görüşme Nasıl Geçer?

Birçok kişi özellikle ilk koçluk deneyiminde işleyişin nasıl olacağını, koçun kendisine nasıl bir katkı sağlayacağını ve ne şekilde bir konuşma geçeceğini merak etmektedir.

Buradaki akış senaryosu mutlak bir standart olmayıp tamamen fikir vermesi amacıyla oluşturulmuştur. Koça ve müşteriye göre farklı bir akış süreci gerçekleşebilir. Buna karşılık, büyük çoğunluk genellikle benzer bir akışı takip etmektedir.

Klasik Bireysel Koçluk Görüşmesi Akışı

Klasik bir bireysel koçluk görüşmesi akışı belirli adımlardan oluşur:

  • Planlama ve Hazırlık
  • Görüşme Başlangıcı
  • Kısa Sohbet
  • Müşteri  Gündemi
  • Beklenti ve Hedefler
  • Konunun Derinine İnilmesi
  • Farkındalık ve Aksiyonlar
  • Seans Özeti ve Değerlendirmesi
  • Seansın Sonlandırılması
  • Sonraki Seans Planlaması
  • (Duruma göre) Seans Raporlaması

Planlama ve Hazırlık

Koçluk görüşmesi oldukça planlı yapılması gereken ve önceden hazırlık gerektiren bir çalışmadır.

Koçluk anlaşması görüşmelere başlamadan yapılmış olmalıdır. Görüşme zamanı ve görüşme ortamı karşılıklı mutabık kalınarak belirlenmelidir.

Müşteri açısından gündem görüşme sırasında belli olmalıdır. “Hele bir buluşalım, bakarız” gibi bir zihniyetle görüşme yapılmaz.

Buluşma

İster fiziksel ister dijital ortamda buluşma ile koçluk görüşmesine başlanır. Nerede ve ne zaman buluşulacağı önceden planlanmış olduğundan buna sadık kalmak önemlidir.

Görüşmenin başlangıcında o seansta görüşmeye engel teşkil edecek bir durum olup olmadığı teyit edilir. Birkaç dakikalık hal hatır sorma gibi kısa bir sohbetin ardından müşteri gündemini koçla paylaşır. Elde etmek istediği sonuçlara dair beklentilerini belirtir. O seansın sonunda ne ile ayrılmak istediğini ve hedeflerini olabildiğince net olarak tanımlar.

Koçlar görüşme sırasında not tutmayı tercih edebilir. Her ne kadar koçun bu durumu paylaşması ve izin alması gerekse de sıklıkla gözardı edilebilen bir noktadır. Ancak tutulan notlara sonradan ne olacağı anlaşmada açıkça belirtilmelidir.

Konunun Derinine İnilmesi

Koçluk görüşmesi koçun soruları ve müşterinin bu sorulara verdiği cevaplarla detaylara doğru ilerler. Sorular aklına estiği gibi veya gelişigüzel sorulan sorular değildir. Koç sıklıkla belirli bir metot çerçevesinde sorularla ilerler. Kullandığı metoda bağlı olarak yaklaşımları da farklı sırada olabilir ama özünde neredeyse metotların büyük çoğunluğu akışta benzerlikler gösterir.

Bu keşif sürecinde koç yeri geldiğinde çeşitli Koçluk Araçları kullanarak akışı kolaylaştıracak veya derinleştirecek yöntemleri paylaşabilir.

Konunun derinine inerken bazı noktalarda müşteri yeterli düşünme süresine sahip olamayabilir. O tip durumlarda koç müşteriye aynı konuyu daha sonra tekrar gözden geçirmesini isteyebilir.

Farkındalık ve Aksiyonlar

Görüşme akışı ilerledikçe müşteri adım adım farkındalık yaşamaya başlar. Yeni bakış açıları elde eder. Tıkandığı veya geliştirmek istediği konularla ilgili yapabileceklerini keşfeder.

Koçluğun özü müşterinin farkındalık elde etmesi ve bu farkındalıklarını bir aksiyona dönüştürerek hayatındaki tıkanıkları gidermesi veya geliştirmek istediği konuda ilerlemesi üzerinedir.

Farkındalık olmadan aksiyon gelişigüzel ve muhtemelen sonuçsuz hareketler anlamına gelir. Aksiyona dönüşmeyen farkındalıklar ise kendi başına anlamsız kalır ve sıklıkla o farkındalığı yaşayan kişiye daha da sıkıntı verir. Bu yüzden ikisinin birlikte olması en değerlisidir.

Seans Özeti ve Değerlendirmesi

Her görüşme sonunda o seansın bir özeti çıkarılmalı, müşterinin ne gibi farkındalıklar yaşadığı, o günden neyle ayrıldığı, neler elde ettiği, bu elde ettikleri ile nasıl hareket geçeceği gibi detayları tekrar ederek netleştirmelidir.

Eğer görüşme akışında müşterinin harekete geçmesi ve tamamlaması gereken ödevler/görevler varsa bunlar hatırlatılır. Müşteri sonraki seansa kadar bu hazırlıklarını tamamlar.

Ayrıca seansın sonunda hem seansın akışı hem kendini hem de diğer tarafı değerlendirme yapılması geribildirim açısından da değerlidir.

Seansın Sonlandırılması & Sonraki Seans Planlaması

Her seansın sonuna gelindiğinde “hadi, bugünü de bitirdik, gidiyoruz” gibi bir yaklaşımla değil yukarıda  belirtildiği gibi bir özet ve değerlendirme ile kapatmak gerekir.

Ek olarak, eğer devam eden seanslar olacaksa bir sonraki seans için bir randevu planlaması yapılması gerekir. Kesin bir plan yapılamadığı durumlarda bile kabaca da olsa bir plan yapılmalıdır.

Eğer bir paket anlaşmanın son seansı ise bu durumda bütün sürecin genel değerlendirmesi ve yeni bir anlaşma yapılıp yapılmayacağı konuları da konuşulabilir.

Seans Raporlaması

Koçluk görüşmeleri kimi zaman sponsorla veya kurum tarafından organize edilebilir ve finanse edilebilir. Böyle durumlar kurumsal koçluk  kapsamına girer. İlgili sponsor veya kurum süreçle ilgili takip yapmak ve bilgi almak ister. Kimi zaman da sosyal sorumluluk projeleri kapsamında koçluklar yapılıyor olabilir.

Sponsor,  kurum veya sosyal sorumluluk çalışmalarında doğrudan raporlama ya da kullanılan uygulama üzerinden girişle raporlama yapma gereksinimi olabilir. Bireysel görüşmelerde sıklıkla sadece genel sözlü değerlendirme ile konu toparlanır ve çoğu zaman özel bir yazılı raporlama olmayabilir. Hangi yöntemle raporlama yapılırsa yapılsın görüşme içeriğinin gizli kalması esastır.

Raporlamanın özü görüşmelerin yapılıp yapılmadığı, beklenen etkinin elde edilip edilmediği, müşterinin farkındalık yaşayıp yaşamadığı gibi  daha genel bir seviyededir. İstisnaları başta yapılan koçluk sözleşmesi/anlaşması içeriği belirler.