Koçluk nedir?

Koçluk; kişisel ve profesyonel potansiyeli ortaya çıkarmak, geliştirmek ve farkındalık yaratmak için, tüm sorumluluğun danışanda olduğu yüksek getirili bir dönüşümsel gelişim aracıdır.

ICF tanımına göre koçluk, “kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreçte müşteri ile ortaklık ilişkisi” olarak geçmektedir.

Bir başka tanıma göreyse “danışanın performans, öğrenme ve gelişimini kolaylaştırma sanatı” olarak belirtilmektedir.

Koçluk aynı zamanda uluslararası standartlarla belirlenmiş yapısı olan bir meslektir. Türkiye’de de Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından resmi bir meslek olarak tanımlanmış ve kabul edilmiştir.

Koçluk ne değildir?

Akıl  verme, tavsiye verme, yönlendirme, eğitme veya öğretme gibi yaklaşımların hiçbiri değildir.

Terapi, zihin temizliği, enerji yükleme, ruhsal arınma veya benzeri bir şey de değildir.

Koçlukta farkındalık edinmek ve kendi çözümlerini keşfetmek dışında bir yaklaşım beklenmemelidir.

Koçluğun Diğer Mesleklerden Farkı

Koçluk mesleği sıklıkla danışmanlık, mentorluk, eğitmenlik, rehberlik, psikolog gibi mesleklerle karıştırılmaktadır.

Halbuki her birinin kendine özgü özellikleri ve yaklaşımları vardır.

Danışmanlık tamamen bir alanda uzmanlığa dayalı bir hizmet desteğidir. Hizmeti alan kişi danışmanın uzmanlığından yararlanır ve danışman ne derse onu yapar. Sorumluluk her iki taraftadır.

Mentorluk bir bakıma akıl hocalığıdır. Mentor belli bir birikim ve deneyime sahiptir. Ancak bir yandan danışanına yol gösterip doğru yöntemleri paylaşırken diğer yandan danışanının kendi yolunu çizmesine de fırsat verir. Sorumluluk danışandadır.

Eğitmenlik eğitmenin uzman olduğu konuda karşısındakine bilgileri çeşitli yöntemler aracılığıyla aktarmasıdır. Eğitim alan kişi bilgilerini geliştirmeyi hedefler. Eğitmen konuyu tam ve eksiksiz anlatmakla, eğitimi alan ise dinleyip anlamakla ve öğrenmekle sorumludur.

Psikolog konusu çok daha enteresan bir konudur. Çünkü psikoloji bölümünü bitiren kişiler teoride psikolog gibi algılansa da gerçekte ancak klinik psikoloji yüksek lisansı yapmış kişiler psikolog olarak terapi desteği verebilmektedir. Verdikleri destek terapi olarak geçmektedir. Hizmeti alan kişi ağırlıkla kendi geçmişini ve yaşadığı sorunları paylaşmakta olup psikolog da dinleyerek belirli kalıpları yakalayıp bunlara yönelik destek sağlamaktadır. Konu ileri boyuta gelip ilaç ihtiyacına dönerse psikiyatri devreye girer.

Psikiyatrist psikologdan farklı olarak hastalarına ilaç tedavisi uygulama yetkisine sahip uzman doktordur. Doğal olarak doktorluk eğitiminin ardından psikiyatri uzmanlığını da almış olması gerekmektedir.

Koçluk nasıl gerçekleşir?

Koçluğun nasıl gerçekleştiği hakkında detayları bulabileceğiniz koçluk süreci ve görüşme akışı sayfalarımızda bilgiler size bu konuda temel fikirleri verecektir.

Koçluk Tipleri

Koçluk piyasada her ne kadar farklı uzmanlık başlıkları altında biliniyor olsa da özünde iki ana grupta ele alınmalıdır:

1. Bireysel Olarak Alınan Koçluklar:

Bireysel Koçluk kişilere bireysel (birebir) olarak verilen koçluk türüdür.

Birebir görüşmeler şeklinde gerçekleşir.

Örnekler: Yaşam Koçu, Yönetici Koçu, Kariyer Koçu, Hobi Koçu, Sınav Koçu, Nefes Koçu, Spor Koçu, Eğitim Koçu, Oyuncu Koçu, …

Bireysel Koçluk

2. Grup Halinde Alınan Koçluklar

Grup Halinde Alınan Koçluk birden fazla kişiye aynı anda verilen koçluk türüdür.

Birden fazla kişi kavramı birbiri ile alakalı olma koşulunu içerir.

Örnekler: Takım Koçu, Grup Koçu, (Eş-Partnerle birlikte) İlişki/Aile Koçu, Proje/Agile Koçu, Şirket Koçu, Startup Koçu, …

Koçluğu

Henüz koçluğu deneyimlemediyseniz size ne kadar katkı sağlayabileceğini bilmiyorsunuz demektir.

Geliştirmek istediğiniz veya tıkandığınız konular için kendinize bir koç seçip birlikte çalışmaya başlayabilirsiniz.

Koçlukla farkındalık yaşamak, hayatınızdaki tıkanıklıkları gidermek, gelişmek veya ilk kez deneyimlemek isterseniz ön görüşme için lütfen hemen ihtiyacınıza uyan koçu seçin ve kendisiyle doğrudan iletişime geçin.