Koç Mentorluğu

Koç Mentorluğu, profesyonel koçların koçluk yolculuğunda ilerlerken, kendi gelişimlerine ve unvanlanma süreçlerine katkı sağlayacak bir destektir.

Koç Mentoru ise profesyonel koçlara rehberlik eden, onların gelişimini destekleyen ve mesleki yetkinliklerini artırmalarına yardımcı olan deneyimli bir koçtur.

Deneyimli, unvanlı koçlar tarafından verilen bu destek hizmeti yeni veya henüz unvan almamış koçlar için uygundur. Bununla birlikte, ileri seviyede olan, hatta unvan almış koçlar bile daha deneyimli bir koçtan mentorluk alabilir ve gelişimine ayna tutup kendi durumuna bakma fırsatı yakalayabilir.

Koç Mentorluğu​ neleri kapsar?

Koçlar müşterilerinin izni ile görüşmelerini kayıt altına alabilirler. Kayıt altına alınan koçluk görüşmesi, gizlilik ilkelerine sadık kalarak, koç tarafından mentor ile paylaşılır. Mentor görüşmeyi inceler ve koçun görüşme sırasında yaptıkları hakkında koça geri bildirim verir.

Koç görüme sırasında başarılı bir akış yakaladıysa ve koçluk prensiplerine uyduysa mentor bunları doğru yaptığını fark ettirip, sürdürmesi için neler yapması gerektiği konusunda hatırlatma yönlendirmelerle koçu daha da iyi olabilmesi için teşvik eder.

Ancak, koç bilerek veya bilmeden koçluk akışının dışına çıktıysa, koçluğun genel kurallarına uygun olmayan, hatalı davranışlar sergilediyse, bunların neler olduğunu gösterip doğrularını, olması gerekenleri paylaşır. Koçun bu hataları tekrarlamaması için neler yapabilecekleri hakkında konuşurlar.

Olumlu ve olumsuz tüm yönleriyle koçun görüşmesi mercek altına yatırılmış olur. Sonucunda ise koçun daha iyi koçluk yapabilmesi için kendini nasıl geliştireceği ortaya çıkar.

Her ne kadar görüşme içeriği mercek altına yatırılsa da, müşterinin beklentileri, görüşmeden elde etmek istediği sonuçlar veya özel detaylara dair çözümler mentorluk sürecinin kapsamına girmez. Yani mentor koçun müşterinin beklentileri ile ilgilenmez. Sadece koçun süreci nasıl ele aldığı, müşteriye nasıl yaklaştığı, akışta kalıp kalmadığı gibi tamamen koçluğun temel ilkelerine yönelik olarak ve sadece koçla ilgili geribildirimler verecek bir destek sunar.

Müşterinin yaklaşımları ve beklentileri sadece koçun süreci nasıl ele aldığı ve davrandığı konusunda  mentora yardımcı bir araç olarak kenarda kalır.

Koçlar ne kadar mentorluk almalıdır?

Farklı koçluk dernekleri unvanlama için kendi gerek gördükleri sürelerde, saat bazında bir takım kriterler belirlemişlerdir. Bu kriterler farklı seviyelerdeki unvanlamalar için değişiklik gösterebilir. En doğru süre ilgili derneğin seçilen unvan için talep ettiği saati görmek üzere kendi web sitesinden bakılmalıdır.

Bununla birlikte, örnek olması açısından, ICF’in ilk kademe unvanı olan ACC için minimum 10 saat koç mentorluğu alınması şartı vardır. (Koç olarak siz yine de sayfasından güncel bilgileri teyit edin.)

Aklınızda bulunsun, koç olarak kendiniz için koçluk almış olmanız koç mentorluğu almış olduğunuz anlamına gelmez.

Bir Mentor Edinmek

İyi bir koç mentoru, konusunda belirli bir uzmanlığa ve deneyime sahip olmalıdır. Aynı zamanda temel araçların kullanımına da hâkim olmalıdır. Hem koçluk tarafını hem de müşteri tarafını iyi bilmelidir. Etik ilkelere bağlı kalmalıdır. Referans olarak bağlı olduğu dernek tarafından mentorluğu kabul edilen seviyede bir unvanı olmalıdır.

Yeterli ve doğru özelliklere sahip olmayan bir koç mentoru tarafından sağlanan hizmet ilgili dernek tarafından geçerli kabul edilmeyecektir. Zaten öyle bir hizmetin koça katkı sağlayıp sağlamayacağı da belli değildir.

Profesyonel bir koç olarak çevrenizde yeterli deneyime ve unvana sahip koçlar olabileceği gibi farklı araştırmalarla uygun bir mentor adayı da bulabilirsiniz.

Elbette sitemizdeki Koç Mentorları sayfamızdan kayıtlı koç mentorlarını inceleyerek onlarla doğrudan temasa geçebilirsiniz.

Mentorluk Görüşmeleri​

İlk görüşme tıpkı koçluk görüşmelerinde olduğu gibi kimya görüşmesi olup uyum sağlayıp sağlayamayacağınıza bakarsınız. Ardından da karşılıklı çalışmalara başlayabilirsiniz.

Görüşmeler sırasında genellikle koçlar hakkında mentorluk almak istedikleri görüşme kayıtlarını görüşmeden önce mentora gönderirler. Mentor bu görüşmeyi dinleyip kişisel notlar çıkarır. Daha sonra belirlenmiş randevu günü ve saatinde görüşme yapılır.

Görüşme içeriği ilgili görüşme kayıtları üzerinden mentorun geribildirimleri, koçun görüşleri, iyileştirme yaklaşımları gibi görüşmelerle ilerler. Bununla birlikte, koçun talebine bağlı olarak, özellikle unvanlanmaya yönelik süreçler öncesinde ilgili kurumun beklentileri açısından değerlendirmeler mentor tarafından paylaşılabilir.

Mentor, koç adına görüşme kaydındaki müşterinin konularına veya kişiliğine yönelik yorum yapmaz ya da çözüm önermez. Sadece koçun yaklaşımlarına ve sürece yönelik değerlendirmeler yapar, geribildirim verir.

Kimi zaman ücretsiz mentorluk yapan koçlar olsa da, normalde mentorluk ücretli bir hizmettir. Ücret kısmı mentor ile koç arasında görüşülerek belirlenir.

Koç Mentorları

Bir koç mentoru olarak tanıtımınızı yapmanız ve koçlara ulaşmanız önemlidir. Kendinizi doğru yerde ve doğru şekilde tanıtırsanız etkileşiminiz de artış gösterir. Uzaktan Koçluk sitesi bunun için en ideal platformdur.

Bir koç mentoru olarak tanıtımınızın bu sitede yer alabilmesi için almış olduğunuz unvanı belgelemeniz gerekmektedir.

Bir koç mentoru ve unvanlı bir koç olarak, hem akredite eğitimini aldığınız kurumun hem de (ICFACEMCC gibi) yaygın koçluk derneklerinin etik ve gizlilik kurallarına uyacağınızı peşinen kabul etmişsiniz demektir.

Uzaktankocluk.com sitesinde tanıtımınızın yer almasını istiyorsanız lütfen başvuru formunu doldurarak bilgilerinizi paylaşınız. İnceleme ve değerlendirmenin ardından profiliniz oluşturularak en kısa sürede dâhil edileceksiniz.

Beklemeden başvurunuzu yapın.