Hayatımızın dijital ortamda geçtiği günümüz koşullarında birey olarak şu veya bu şekilde sosyal medyada yer alıyoruz. Bununla birlikte konu iş veya kariyer olunca sosyal medyada nasıl yer aldığımız, sosyal medyayı nasıl yönettiğimiz dışarıdan nasıl göründüğümüzü belirliyor.

Yeni dünyada dijital kimliğinizi sizi en iyi yansıtacak şekilde tasarlamak hem kişisel hem de kurumsal markanız adına oldukça önemlidir. Dijital dünyada kendinizi en iyi şekilde ifade etmek, size en çok uyan platformlarda oluşturmak ve tanımlamak, web sitenizi tasarlamak gibi birçok konu dijital kimliğiniz açısından kritiktir. Eğer doğru oluşturamazsanız ve doğru yönetemezseniz size fayda sağlamak yerine sizi daha kötü duruma düşürebilir.

Eğer sosyal medya hesaplarınızı oluşturma  ve yönetme konusuna girişecekseniz en güzel başlangıç koçluk alarak önce kendinizi veya kurumunuzu en iyi şekilde tanımlamanın yolunu keşfetmenizdir.

Ardından hedeflerinizi belirler, ona göre bir yol haritası oluştururuz.

Elinizde olan kaynaklar ile olmasını istediklerinizi karşılaştırıp, belli bir plan doğrultusunda adım adım size özel tasarımı oluştururuz. Sosyal medyada dijital kimliğinizi en iyi şekilde yansıtacağınız bir proje ortaya çıkarırız.

Sosyal medya kullanımının etkileri nelerdir?

Gerçek kimliğimiz kadar sosyal medyada nasıl tanındığımız bilindiğimiz de önemlidir. Bu konuda nasıl bir yol çizmeniz veya varolan bilgilerinizi nasıl düzenlemeniz gerektiğini bilmek size değer katacaktır.

Doğru oluşturulmuş ve etkili yönetilen sosyal medya hesapları yanında tutarlı bir web sitesi ile desteklendiğinde sizi, tarzınızı, işinizi dışarıdan oldukça profesyonel görünen bir hale getirir.

Tam tersi bir durum, yani doğru planlanmamış sosyal medya hesapları, uyumsuz paylaşımlar, yetersiz bir web sitesi ise sizi internette araştıran kişilerde oldukça kötü bir ilk izlenim yaratır.

Sosyal medyada nerelerde yer almalıyım?

Sosyal medyada nerelerde yer almanız gerektiği ne amaçla konuya yaklaştığınız, ne beklediğiniz, ne elde etmek istediğiniz, ne kadar zaman ayıracağınız, ne kadar uğraşmak istediğiniz ve daha birçok detayı inceledikten sonra ortaya çıkar.

Bu seçimler “şurası güzelmiş, hadi orada da olayım” diyerek yapılacak kadar basit değildir. Eğer böyle basit olarak ele alınırsa etkileri beklenenin ötesinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kesinlikle analiz sonrasında bir değerlendirme ile karara bağlanmalıdır.

Yaygın sosyal medya uygulamaları Linkedin, Instagram, Facebook, Youtube, Twitter, WhatsApp gibi uygulamalardır. Bunların yanında web sitesine sahip olmak da her zaman geçerli bir yaklaşımdır. Ancak, her zaman geçerli kabul edilecek bir web sitesi bile, doğru hazırlanmamışsa ve düzgün yönetilmiyorsa kimliğinizi dışarı yansıtmada olumsuz bir referans olacaktır.

Sosyal medya hesaplarımı nasıl yönetmeliyim?

Sosyal medyada size ait hesaplar ve buralardaki tüm paylaşımlarınızı kapsar. Önceden neler paylaştığınızdan ileride neler paylaşacağınıza kadar hepsi dijital kimliğinize yansır.

Bu işin doğru yönetimi için önce nerelerde yer almanız gerektiğine dair analiz şarttır. Hatta geçmişten gelen web siteniz ve sosyal medya hesaplarınızla buralarda yaptığınız paylaşımlar olsa bile plan yapabilmek için bir analize ihtiyaç olacaktır.

Eğer önceden süregelen bir  yapı varsa bunların incelenmesi, etkilerinin saptanması, düzeltme ve iyileştirme gerekiyorsa gerekenlerin ele alınması ile başlangıç yapılır. Ardından ileriye dönük doğru bir plan oluşturulur. Bu sayede geçmişin olumsuz etkileri minimuma indirilerek bütünsel uyum için adım atılmış olur.

Diğer taraftan, yeni bir yapı oluşturulacaksa en başından doğru bir plana ihtiyaç vardır ki mümkün olduğunca hiç olumsuz bir durum yaşanmadan istenilen etkiyi yaratacak çalışmalar yapılabilsin.

Yeni bir yapı oluşturma veya varolanı düzenleme süreci ne kadar bir zaman alır?

Süreç ister yeni bir yapılanma olsun isterse varolan bir durumun iyileştirilmesi veya geliştirilmesi şeklinde ilerlesin, genel akış “Analiz”, “Kapsam Belirleme”, “Planlama”, “Uyarlama” ve nihai olarak “Düzenli Yönetim” aşamalarını  içerir.

Düzenli Yönetim kısmı işin tasarımı veya iyileştirilmesi sonrasında periyodik olarak yürütülecek çalışmaları kapsar ve süresiz devam eder. Esasen müşteri tarafından yapılır.

Başlangıçtan düzenli yönetim aşamasına kadar olan kısım ise beklentiye, analize, kaynaklara ve ne kadar odaklanıldığına bağlı olarak bir kaç haftadan bir kaç aya kadar değişen bir süreyi bulabilir. Hatta kimi durularda süre daha bile uzun olabilir.

Sosyal medya hesaplarımı yönetmek zorunda mıyım?

Bu çok güzel bir sorudur ve oldukça da önemlidir. Eğer işinizi dijital ortama taşımadıysanız, insanların sizin hakkınızda ne düşündüğü çok önem taşımıyorsa, bulunduğunuz ortamların size profesyonel anlamda bir etkisi yoksa bu işlerle uğraşmanıza hiç gerek olmayabilir.

Diğer taraftan, ister çalışan olun ister bir iş veya girişim sahibi olun, müşterileriniz, insan kaynakları işe alım görevlileri, patronlar, referans kişiler, yani profesyonel hayatınızla bağlantılı kim varsa çoğu zaman sizi önce Google’da araştırıp neler gördüğüne bakar. Sonra size ulaşıp ulaşmayacağına, sizinle iş yapıp yapmayacağına karar verir. Eğer gördükleri içine sinerse ve kendisini rahatsız eden bir şeyle karşılaşmazsa ancak o zaman sizi görüşmeye davet eder, iş için teklif alır, potansiyel müşteri olur.

Günümüzde hemen her şey dijital dünyaya taşınmaya başladığı için ister istemez istisnasız herkes bu yönetimi yapmak zorunda kalacaktır. 

Durum böyle olunca seçim tamamen sizin kendi beklentilerinize göre alacağınız karara bağlıdır. Yine de erken davranmak sizin için avantaj sağlar.

Şimdi ne yapmalıyım?

Bireysel veya kurumsal fark etmeksizin, bu konuda danışmanlık ihtiyacınız varsa hemen iletişime geçin.

Hatta ihtiyacınız olup olmadığını anlamak için bile görüşelim ve durumu birlikte değerlendirelim.